2014-ben a Gépészmérnöki Kar három gépészmérnök hallgatója alapította BME Solar Boat Team csapatot, mely azzal a céllal jött létre, hogy egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású versenyhajót tervezzen és építsen, és ezzel a járművel 2016-ban a Hollandiában és Monte-Carlóban megrendezésre kerülő Dutch Solar Challenge Világbajnokság és Solar 1 Races megmérettetésein sikerrel szálljon versenybe.

 

A projekthez csatlakoztak továbbá a Gépészmérnöki Karról mechatronikai mérnök és gépészmérnök hallgatók, akik az elektronikai rendszerek szoftveres támogatásán, a hajótest gyártástechnológiáján, a CFD szimulációkon, valamint a kormányzási és hajtásrendszeren dolgoztak.

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karról további négy hallgató érkezett, akik a tervezésben és megvalósításban segédkeztek; a közlekedésmérnökök feladata a hajótest és a hydrofoil tervezése volt, valamint megfelelő szállítókocsi tervezése a jármű közúti mozgatásához.

A Villamosmérnöki és Informatikai Karról is érkeztek hallgatók, akik a hajó elektronikai rendszerének összeállításán: az akkumulátor és napelem rendszer, a teljesítményelektronikai berendezések, valamint a villamos hajtás tervezésében játszottak kulcsszerepet.

A későbbiekben, ahogy a csapat egyre jobban kinőtte magát, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karról is érkeztek hallgatók, akik a marketing és gazdasági ügyek lebonyolításával foglalkoztak.

A jelen tervezési és építési feladatai mellett a jövőre is figyelmet fordítunk - versenycsapatunkat hosszú távú céllal hoztuk létre; reményeink szerint kezdeményezésünkkel egy olyan tudásbázis és infrastruktúra jön létre, melyre építve éveken keresztül működik majd a csapat, a mérnökhallgatók újabb és újabb generációját bevonva az elektromos járműépítés világába.